Monday, February 14, 2011

makanan pencegah kanser

pagi tadi sejurus selepas perhimpunan ada ceramah dari MAKNA (Majlis Kanser Nasional atau web nya http://www.makna.org.my). jadi menurut penceramah tu, antara makanan pencegah kanser ialah brokoli (elok dimakan mentah atau dibuat jus, aku pun tak pasti macammana rasanya), tomato dan tapai ubi... tak sangka pulak tapai ubi berkhasiat sampai boleh mengelakkan kanser.

dan antara makanan penyebab kanser ialah ayam (terdapat hormon tumbesaran dalam setiap ayam yg dijual di pasaran), ikan (peniaga meletakkan bahan kimia pengawet mayat bagi memastikan ikan kelihatan sentiasa segar) dan sayur (bahan kimia yg banyak digunakan sebagai racun perosak). hmm..nampaknya apa pun kita tak boleh makan lah! hehe... jadi, as a solution, kenalah beli ikan fresh dari pukat (macam kat tempat aku ni di kuala kedah, memang mudah dapat. maklumlah tempat ikan naik) dan sayuran pula, kena rendam dgn air garam more than 5 minutes. ayam pulak... kenalah beli dari HPA (promote pulak) sebab setahu aku, ayam HPA ni ayam organik yg tidak diberi sebarang suntikan dan diurus dgn cara halalan toyyiban dan ayam depa diperdengarkan dgn ayat Al-Quran (yang ini kata orang, aku pun tak tau kesahihannya).

No comments:

Post a Comment